Cazanul D’Alessandro Termomeccanica CLP30 este unul dintre cele mai performante cazane de pe piață, din categoria celor ce funcționează atât pe bază de lemn cât și pe bază de pelete. Camerele de ardere separate pentru cele doua tipuri de combustibil, funcționarea cu orice fel de pelete de esenta lemnoasa, arderea lemnului prin gazeificare, trecerea automată de la funcționarea pe bază de lemn la cea pe pelete sunt caracteristici ce îl diferențiază categoric față de alte produse similare.
Cazanul este compus din două camere de combustie din care:
- cea inferioară este destinată arderii de combustibili solizi pe bază lemnoasă de mici dimensiuni cu alimentare mecanizată și aprindere automată;
- cea superioară este destinată arderii lemnelor de foc (tăiate bucăți).
Cazanul este prevăzut cu o serpentina de racire pentru răspândirea căldurii, controlata printr-o valvă termostatică.
Modul de funcționare al cazanului D’Alessandro Termomeccanica CLP30:
SOLUȚIA PELEȚI:
- Functionare cu orice tip de peleti de esenta lemnoasa;
- Snec de transport cu viteza variabila controlat prin invertor;
- Buncar pentru peleti inclus;
- Sistem de combustie primară și secundară;
SOLUȚIA LEMN:
- Functionare cu gazeificare;
- Canal de aeraj de combustie pentru arderea buștenilor de lemn;
- Canal de aeraj pentru aspirarea forțată în timpul fazei de lucru și pentru alimentarea in siguranta a lemnului
Centrala D'Alessandro Termomeccanica CLP30 are trei moduri de functionare, controlate de panoul electronic:
- Lemn: Aprindere manuală, faza de combustie controlată de reglare a cantității de aer.
- Peleți: Ardere automată, modularea flăcării, menținerea focului.
- Lemn-peleți: Ardere automată cu peleți și schimbare automată lemn-peleți, în cazul epuizării lemnului, circuitul electronic de control comută pe modulul peleți.
Funcționarea cu alimentare automata (granule):
Combustibilul coboară datorită gravitaţiei din buncar în snecul superior iar din acesta este preluat de catre snecul inferior si transportat in arzatorul centralei.
Viteza de rotaţie a snecului inferior determina alimentarea corectă a arzatorului şi este prin urmare un factor foarte important pentru o combustie corespunzatoare. Aceasta setare poate fi efectuata cu usurinta de catre utilizator , prin intermediul potentiometrului aflat pe panou de control, ce actioneaza asupra unui convertizor de frecventa (invertor) al motorului snecului de transport.
Combustibilul existent în arzator este ars prin introducerea de aer primar şi secundar.
Panoul electronic ofera posibilitatea de a controla automat functiile de aprindere, transport combustibil, gestionarea fluxului de aer primar si secundar, modularea puterii de ardere, auto-mentinere.

Gazele calde, după ce ies din camera de combustie inferioară prin conducta corespunzătoare, trec în camera superioară de unde, după ce au cedat căldura pereților care o înconjoară, își schimbă sensul și coboară din nou în camera inferioară. De aici, prin intermediul cavității ușii inferioare, traversează ansamblul de țevi și canalul posterior de colectare a gazelor și, cu ajutorul ventilatorului de tiraj, ajung în conducta de evacuare a gazelor.
Funcționare în mod exclusiv cu lemne de foc:
După deschiderea ușii superioare, combustibilul tăiat în bucăți se depoziteaza manual în camera superioară de combustie a generatorului.
Combustibilul trebuie să fie aprins în mod manual cu ușa superioară deschisă.
După aprinderea combustibilului, reînchiderea ușii superioare pune în funcțiune ventilatorul care asigură circulația aerului care este introdus în camera superioară de deasupra și de dedesubtul lemnului de foc.
Gazele arse sunt constrânse de presiunea aerului suflat să coboare în camera de combustie inferioară de unde, prin cavitatea ușii inferioare, traversează ansamblul de țevi și canalul posterior de colectare a fumului și, cu ajutorul ventilatorului de tiraj, ajung în conducta de evacuare a fumului. Camera de combustie este menținută la presiunea scăzută cu ajutorul unui aspirator care constrânge fumul să treacă prin ansamblul de țevi.

Funcționarea în combinație granule/lemn cu aprindere automată:
După încărcarea lemnului în camera superioară se procedează la aprinderea combustibilului în camera inferioară.
Combustia are loc o perioadă, variabilă în funcție de combustibilul utilizat în cuva de încărcare, și predeterminat în fabrică pentru combustibilul granulat.
După terminarea acestei perioade de timp, destinată să permită preîncălzirea și aprinderea lemnului de foc, se activează turbina de suflare a aerului în camera de combustie superioară și se opresc snecul alimentare și ventilatorul.
În cazul în care, după terminarea timpului de control, temperatura fumului a atins valoarea prestabilită, combustia se desfășoară doar în camera superioară.
În cazul în care temperatura gazelor arse nu este atinsă în perioada de timp prestabilită, generatorul efectuează o nouă tentativă de aprindere până la un număr maxim de tentative configurat ca parametru în centrală.
După consumarea lemnelor de foc, generatorul revine în mod automat la funcționarea în modul granule.
Portofoliu cu centrale montate:
