Ce tip de centrală să aleg? Ghid practic pentru alegerea unei centrale cu peleți

Ce tip de centrală să aleg? Ghid practic pentru alegerea unei centrale cu peleți

2018-06-04 13:02:43

Alegerea unei centrale pe peleți nu pare deloc ușoară la prima vedere. Pe piață se găsesc o multitudine de astfel de produse, având tot felul de caracteristici și dotări, astfel încât cei interesați de achiziția unei centrale pot fi ușor descumpăniți.

Însă, dacă ținem cont de câteva sfaturi, putem să luăm ușor o decizie pe care să nu o regretăm ulterior.

Aceste sfaturi vin ca urmare a experienței noastre dobândite în mulți ani de lucru cu centralele pe bază de peleţi şi biomasă, timp în decursul căruia am interacționat cu diferiți clienți, producători, instalatori, distribuitori şi am instalat sute de centrale cu peleţi.

Vom încerca să grupăm centralele cu peleți utilizând mai multe criterii.

1. Puterea necesară

Acesta trebuie să fie primul criteriu de selecție.

Dimensionarea corespunzătoare a puterii centralei este extrem de importantă și trebuie făcută luând în calcul atât tipul instalației (încalzire prin pardoseală, cu radiatoare, ventiloconvectoare, tuburi radiante etc), caracteristicele spațiului ce urmează a fi încălzit (suprafața, volumul, gradul de izolație) sau chiar zona geografică unde este situată locaţia respectivă.


Puterea necesară poate fi obținută și empiric (în funcție de gradul de izolație se alocă 30 W/mc pentru un imobil foarte bine izolat, 50 W/mc pentru un imobil cu izolație medie – valoarea cea mai utilizată și 70 W/mc pentru un imobil slab izolat), însă nu trebuie să neglijăm importanța unui inginer proiectant de instalații.


De exemplu, pentru un imobil cu suprafața utilă de 200 mp, cu o înălțime pe nivel de 2,7 m și izolație medie, calculul se face în felul următor:

P.necesară = 200 * 2.7 * 50 = 27.000 W (27 kW)

Atenție! La puterea rezultată trebuie adăugată și cea necesară serpentinei boilerului de producere ACM (apă caldă menajeră) în situația în care acesta este instalat.

2. Bugetul alocat achiziției unei centrale pe peleti

Desigur că ne dorim cu toții o centrală cu peleți cât mai performantă, dar din păcate, de cele mai multe ori ajungem în situația în care suntem constrânși să ne încadrăm într-un buget prestabilit.

Dacă ați parcurs articolul nostru referitor la bugetul minim necesar și ați stabilit valoarea în care doriți să vă încadrați, măriți-o cu 10-20% și veți fi pregătit pentru pasul următor :).

Pe lângă costul efectiv al achiziției centralei, trebuie să aveți în vedere și cheltuielile de montaj. Acestea nu diferă foarte mult de la o centrală la alta, ci diferă în funcție de modul de instalare agreat împreună de către utilizator și instalator.

Cu alte cuvinte, montajul poate fi efectuat cu componente şi sisteme mai scumpe sau mai ieftine, în funcţie de preferinţele şi posibilităţile clientului.

Din acest motiv, costurile de instalare ale unei centrale pot fi determinate numai în urma unei vizite la locație de către instalator și stabilirea modului de instalare împreună cu utilizatorul.

Vă vom face câteva recomandări în ceea ce priveşte alegerea centralei în funcţie de buget.

În cazul în care doriţi să vă orientaţi către o centrală cu un cost de achiziţie mai redus, dar nu doriţi să faceţi compromisuri în ceea ce priveşte calitatea şi confortul în exploatare, vă recomandăm centralele Artel Compact cu autocurăţire a arzătorului.

Acestea sunt o variantă foarte bună de centrală de buget, având componente de calitate, fiind simple şi sigure în exploatare, însă şi confortabile datorită sistemului de curăţire automată a arzătorului, caracteristic modelelor premium.

În plus, având kitul hidraulic integrat (pompă de recirculare electronică, vas de expansiune, supape de siguranţă, traductor de presiune), precum şi un diametru al evacuării redus, costurile aferente montajului sunt minime.

În cazul în care costul de achiziţie scăzut este un factor decisiv pentru dvs., puteţi opta pentru o variantă de Artel Compact fără curăţire automată a arzătorului, însă recomandarea noastră sinceră este să alegeţi varianta cu autocurăţire, întrucât avantajele obţinute sunt foarte mari în raport cu diferenţa mică de preţ.

Însă, în cazul in care sunteţi dispus să faceţi un efort financiar puţin mai mare pentru achiziţia centralei dvs. cu peleţi, vă invităm să parcurgeţi tot acest ghid pentru a intelege exact ceea ce ele pot oferi.

Diferenţa de preţ pe care o veţi plăti se va reflecta în gradul de automatizare a centralei, capabilităţile panoului de control, calitatea componentelor si a asamblării, aşadar performanţa superioară a centralei.

3. Existența sau lipsa unei încăperi tehnice

În general, cazanele cu peleți se instalează într-un spațiu tehnic: anexă, subsol, garaj etc.

Însă sunt situații în care, din diverse motive, nu există o astfel de încăpere: fie este vorba despre un spațiu de încălzit de dimensiuni mai mici, fie nu a fost prevăzută o astfel de încăpere tehnică.

În aceste situații este potrivită o centrală cu toate componentele hidraulice integrate (pompă, vas de expansiune etc), de exemplu: ArtelRED.

Acestea pot fi instalate în spaţii tehnice de dimensiuni mici, sau chiar în interiorul casei, în holuri.

Micul dezavantaj al acestor centrale este volumul mai scăzut al buncărului de combustibil, ce se reflectă într-o autonomie mai mică.

Însă, în premieră în România, oferim şi varianta unei centrale cu peleţi de exterior,  ce nu necesită o cameră tehnică pentru a fi montată şi care nu face niciun compromis din punct de vedere al gradului de automatizare sau al autonomiei: BioClass OD16 sau BioClass OD25.


Tot in categoria centralelor ce nu necesită o cameră tehnică pentru a fi instalate se încadrează și sobele (încălzire cu aer cald) și în special termosobele (ce sunt racordate la instalaţia termică), care pe lângă faptul că sunt foarte compacte, au și un design extrem de atrăgător.

4. Existența coșului de fum

Un factor decizional pe care l-am sesizat ca fiind foarte important pentru clienți este necesitatea instalării coșului de fum.

Dacă acesta a fost prevăzut, totul este în regulă. Însă la multe dintre construcțiile noi nu a fost luat în calcul coșul de fum.

Din acest punct de vedere, centralele cu peleți se împart în două categorii:

– cu tiraj natural,
– cu tiraj forțat.

Dacă în cazul unei centrale cu peleți ce functioneaza prin tiraj natural este obligatoriu un coș de fum bine dimensionat, cele cu tiraj forțat permit o abordare mai flexibilă a instalării evacuării.

Mitul promovat de unii producători sau comercianți cum că ar exista centrale cu peleți ce nu necesită coș de fum este complet fals.


Într-adevăr, centralele cu tiraj forţat pot funcționa în mod normal cu o tubulatură simplă de evacuare orizontală, însă arderea nu va fi una corectă, mai ales în fazele de modulaţie, sau chiar pot apărea situații în care această instalare devine extrem de periculoasă.

Centralele cu funcționare prin tiraj forțat, ce lucrează cu presiune negativă în camera de ardere, nu au fost concepute pentru a elimina coșurile de fum, ci pentru o reglare mai precisă, automată, a arderii și a circulației gazelor arse.

Însă, așa cum am precizat, centralele cu funcționare prin tiraj forțat permit o instalare mai facilă a tubulaturii de evacuare, în sensul că nu sunt obligatorii înălțimea ridicată a coșului și utilizarea exclusivă a secțiunilor verticale. 

cos-de-fum-centrale-peleti

În concluzie, în cazul în care aveţi deja un coş de fum bine dimensionat (de ex. dacă schimbaţi o centrală pe lemne cu una cu peleţi) sau constientizaţi în totalitate importanţa construirii unuia, puteţi alege oricare tip de centrală.

Însă, în cazul în care nu aţi prevăzut iniţial coşul de fum şi nu aveţi posibilitatea construcţiei unuia corespunzător din toate punctele de vedere, vă recomandăm o centrală ce funcţionează cu tiraj forţat.

Însă, dacă centralele cu tiraj forţat au avantajul unui grad de automatizare şi implicit de confort mai ridicat, precum şi al unui randament mai bun datorat arderii controlate, centralele cu tiraj natural au avantajul unei construcţii mai simple, ceea ce se poate concretiza într-o fiabilitate dusă la extrem, cum este cazul centralelor D’Alessandro Termomeccanica.

5. Centrale cu kit hidraulic inclus

Pe piață se găsesc modele de centrale cu funcționare pe bază de peleți având diverse componente hidraulice incluse.

Ne vom referi în această situație strict la cazanele ce au kitul hidraulic complet integrat: pompa, vasul de expansiune, supapele de suprapresiune, aerisitorul, robinetul de golire, etc.

kit hidraulic

Principalul avantaj al acestor centrale este faptul că sunt foarte compacte și ușor de instalat.


În plus, ele scutesc utilizatorul de o mică investiție inițială suplimentară, asta datorită faptului că unele componente hidraulice costisitoare precum pompa de recirculare sunt incluse.

Totuși aceste centrale prezintă și unele dezavantaje:

– În general, centralele cu kit hidraulic inclus au și buncărul de peleți integrat, de obicei unul de capacitate mai mică decât alte tipuri de centrale.

– Componentele hidraulice sunt greu accesibile pentru utilizator.

– Intervențiile tehnice în cadrul centralelor compacte sunt mult îngreunate din cauza spațiilor reduse.

– Vasul de expansiune integrat este unul de capacitate mică (6-8 l), fiind prevăzut pentru protecția centralei și nu a întregii instalații, fiind de cele mai multe ori nevoie și de unul extern. De asemenea, am întâmpinat destule cazuri în care nici pompa de recirculare integrată nu a fost suficientă.

Tot în această categorie includem și centralele pe bază de peleți cu schimbător de căldură încorporat pentru producerea de ACM (apă caldă menajeră) instant.

Contrar primei impresii, chiar și în aceste instalații este necesar un boiler.

Centralele cu acest schimbător de căldură pot furniza ACM doar pe parcursul funcționării pentru încălzire, în speță în sezonul rece, însă în perioada caldă nu pot funcționa doar pentru producerea de ACM, fiind necesar un vas de acumulare (boiler) în acest sens.

Așadar, schimbătorul de căldură pentru producerea ACM instant este util doar în situația în care aveți o altă sursă de producere ACM în perioadele în care centrala nu asigură încălzirea.

În concluzie, prezența sau absența kitului de încălzire inclus nu trebuie să constituie un criteriu esențial în achizitia unei centrale cu peleți.

Excepție fac, desigur, argumente de ordin economic despre care am discutat la punctul 2 (întrucât costul aferent montajului este unul mai scăzut în cazul acestora) şi cele referitoare la spaţiul necesar instalării, discutate la punctul 3, pentru că centralele cu kit hidraulic inclus sunt mai compacte şi nu necesită o cameră tehnică dedicată.  

6. Tipologia arzătorului

Centralele cu funcționare pe bază de peleți pot fi dotate cu diferite tipuri de arzătoare.

Un prim criteriu de clasificare a acestora este prezența sau absența sistemului de curățire automată.

Ce rol are acest sistem? Păi, în funcţie de calitatea şi esenţa peletelui utilizat, rămâne o cantitate mai mare sau mai mică de peleţi în arzător, în urma combustiei.

Acumularea de cenuşă poate determina stingerea necontrolată a focului (cauzată de obturarea orificiilor de pătrundere a aerului de combustie prezente la orice tip de arzător) sau, cel mai des, poate determina ratarea unei noi aprinderi a focului, datorită acumulării de cenuşă în dreptul rezistenţei de aprindere.

În practică, in funcţie de calitatea peletelui folosit, la centralele fara curăţire automată este nevoie de o operaţiune de curăţare executată la 1-2 zile. Însă, sistemul de curăţire automată asigură evacuarea periodică a cenuşii din arzător în cenuşar.

Astfel, pe lângă confortul în exploatare superior, se obţine şi o combustie mai bună datorată absenţei cenuşei în arzător.

Aşadar, dacă bugetul vă permite achiziția unei centrale cu curățire automată de calitate, aceasta trebuie să fie unul dintre criteriile decisive pentru dumneavoastră.

Desigur, când menţionăm sistemele de curăţire automată a arzătorului ne referim la cele cu acţionare mecanică şi nu la cele cu suflare de aer, ce sunt menţionate doar din considerente de marketing.

Bineînțeles, nici toate sistemele de curățire automată mecanică nu sunt la fel de eficiente, însă vom aborda acest aspect într-un articol viitor.

În cazul în care nu vă achiziționați o centrală cu autocurăţire, trebuie să știti că și cele fără curățire automată a arzătorului se diferențiază prin tipologie.

Unele sunt mai sensibile la calitatea peletelui și trebuie curățate mai des, spre exemplu cele cu arzător detașabil, alimentat prin cădere, în timp ce altele cum sunt cele cu arzător tip „vulcan”, alimentate de jos în sus, permit efectuarea intervențiilor de curățire la un interval mai mare de timp.

Un exemplu de acest tip sunt cazanele D’Alessandro Termomeccanica, care deşi nu au sisteme automate de curăţare al arzătoarelor, permit curaţarea cu o frecventa de la câteva zile la 1-2 saptămâni (în funcţie de calitatea peletelui utilizat).

7. Curaţire automată integrală

Pe langă curăţirea automată a arzătorului, despre care am discutat la punctul precedent, multe centrale asigură şi curăţirea automată a schimbătorului de căldură.

Acestea sunt de fapt centralele de top, complet automatizate, ce conferă maximul de confort în exploatare ce poate fi oferit de o centrală cu peleţi.

Dacă sistemele de curăţire ale centralei sunt cu adevărat eficiente (căci nu toate functionează la fel), tot ce are de făcut utilizatorul este să asigure alimentarea cu peleţi şi golirea recipientului de cenuşă (chiar şi aceste operatiuni pot fi automatizate, opţional). Astfel de centrale sunt cele produse de Domusa Teknik sau unele modele de RED.

Însă, pe lângă confortul în exploatare superior, curăţirea integrală asigură şi un randament ridicat.

De ce?

Păi, la modul simplist, randamentul unei centrale înseamnă procentul de energie termică obţinut din arderea combustibilului (peleţilor) ce este transmi in agentul termic si utilizat la încălzirea efectivă a locuinţei.

Aici intervine eficienţa arderii, construcţia centralei şi geometria schimbătorului de căldură, însă nu în ultimul rând eficienţa suprafeţei de transfer termic.

În momentul în care schimbătorul de căldura (tuburile de fum) are depuneri pe el, sigur că transferul termic este îngreunat.

În practică, poate fi o mare diferenţă între gradul de curăţire al unei centrale fără sisteme de curăţire automată (utilizatorul curăţa schimbătorul de căldură zilnic, în cazul ideal, rar intalnit în practică) şi al unei centrale ce îşi asigură singură curaţirea automată, acţionând sistemul periodic, de mai multe ori într-o zi.

Acest aspect se concretizează, în final, într-un consum mai mic de combustibil.

8. Combustibilul utilizat

Din păcate, nu toţi peleţii existenţi în piaţă sunt la fel.

Din acest motiv, cele mai multe probleme apărute în exploatarea centralelor cu peleţi se datorează calităţii / inconstanţei peleţilor.

Aici intervine gradul de automatizare al centralei, mai exact flexibilitatea ei în a funcţiona cu diverse tipuri de peleţi sau de a permite diverse setări ce pot îmbunătăţi arderea.

Din acest motiv vă recomandăm o centrală pe peleți cu autocurăţare a arzătorului, despre care am discutat la punctul 6, pentru că permite funcţionarea cu o gamă mai mare de peleţi, fără a afecta foarte mult experienţa de utilizare.

Centralele fără curăţire automată sunt de regulă foarte pretenţioase la peleţi, iar avantajul unui cost de achiziţie mai mic poate deveni in scurt timp un dezavantaj, cauzat de costurile mai mari şi disponibilitatea mai redusă în unele perioade de timp pentru peleţii de calitate ridicată.

Problema cea mai des întâlnită la peleţii de esență lemnoasă este zgura care se formează în urma arderii.

Această zgură este de fapt o “pietrificare” a cenuşii, datorată prezenţei unor impurităţi în peleţi, care la temperatură ridicată se coagulează, din cauza siliciului.

De exemplu, peleţii produşi din rumeguş de gater pot conţine foarte multe impurităţi provenite atât de la coaja copacilor, ce atrage nisip si alte elemente, cât şi de la condiţiile neconforme de manipulare şi depozitare.

Aşadar, din punctul nostru de vedere este mai importantă calitatea peletelui (în principal reflectată în cantitatea de cenuşă rezultată în urma arderii şi proprietăţile acesteia) decât esenţa lui (foioase / răşinoase).

Aceşti peleţi care produc o cantitate mare de zgură trebuie evitaţi.

Aşadar , pentru o flexibilitate mai mare în alegerea combustibilului, recomandarea noastră este să alegeţi o centrală cu sistem de curăţire automată a arzătorului: BioClass, RED, sau Artel Compact cu autocuraţire.

Însă, dacă intenţionaţi să utilizaţi centrala cu orice tip de pelete de esenţă lemnoasă pe care l-aţi putea găsi în piaţă, precum şi cu alţi combustibili alternativi (coji mărunţite, sâmburi, sau chiar porumb in amestec cu peleţi), vă recomandăm un model de la D’Alessandro Termomeccanica.

Aceste centrale vă asigură o flexibilitate foarte mare în alegerea combustibilului, însă trebuie să vă asumaţi că utilizarea unui pelete de calitate inferioară determină un consum mai ridicat şi un grad de confort mai scăzut cauzat de frecvenţa mai mare a operaţiunilor de curăţire.

Tot in aceasta categorie vom menţiona şi centralele mixte lemne și peleţi sau cazanele cu funcţionare pe biomasă.

Suntem convinşi că v-ar plăcea să achiziţionaţi o centrală care funcţionează cu cât mai multe tipuri de combustibil, însă vă sfătuim să vă stabiliţi de la început, în mod realist, nevoile şi posibilitatile de a vă procura diverşi combustibili.

Trebuie să porniţi de la premisa că pentru ca o centrală să funcţioneze în mod corespunzător cu mai multe tipuri de combustibil sunt implicate o serie de considerente tehnice constructive şi principii de funcţionare care se reflectă inevitabil într-un cost de achiziţie mai ridicat.

Cu alte cuvinte, în momentul în care gasiţi în piaţă o centrala policombustibilă cu un preţ mai scăzut decât una cu peleţi, trebuie să vă asumaţi faptul că s-au facut o serie de compromisuri care se vor reflecta ulterior în costurile de exploatare sau experienţa de utilizare.

Însă, dacă aveţi intr-adevăr surse convenabile de combustibil alternativ, considerați că o centrală mixtă este cea potrivită pentru dvs şi sunteţi de acord să plătiţi preţul corect pentru un produs care să funcţioneze cu rezultate bune utilizând mai multe tipuri de combustibil, aceste centrale pot constitui o opţiune bună pentru dvs.

9. Producătorul centralei cu peleți

În momentul în care vă documentați pentru achiziția unei centrale cu peleți puteți descoperi produse aparținând unor producători de care, cel mai probabil, nu ați auzit niciodată, însa acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze.

Producătorii de centrale pe gaz sau lemne prezenți pe piața din România, pe care îi cunoașteți, în majoritatea cazurilor nu produc și centrale cu peleți, dar mai important, chiar dacă o fac, de obicei acestea nu sunt de calitate.


Așadar, este important să vă documentați despre producător, să fie unul extrem de serios, care pe lângă producția unei centrale de calitate să asigure asistență tehnică și piese de schimb în mod gratuit în perioada de garanție și contra cost pe întreaga durată de viață a cazanului.

10. Furnizorul centralei cu peleți

Atunci când alegeți centrala cu peleți este extrem de importantă, poate chiar mai importantă decât produsul în sine, alegerea furnizorului centralei.


Pentru a întări această afirmație, vă aducem în atenție câteva lucruri fără de care un furnizor nu ar trebui luat în considerare:

– Pregătirea tehnică a personalului.
Oricat de performantă este centrala cu peleți, dacă nu este disponibilă și o asistență tehnică pe măsură, rezultatul nu poate fi cel dorit de către dumneavoastră.

Centralele cu peleți au un grad de automatizare mai ridicat față de alte tipuri de centrale și necesită cunoștințe tehnice de specialitate.

Distribuitorii specializați în centrale cu peleți investesc mult în pregătirea tehnică, participând la nenumărate prezentări și traininguri organizate de către producători.

– Stoc permanent de piese de schimb.
Din păcate, eventualele defecțiuni ale centralelor cu peleți survin exact în momentul în care aveți cea mai mare nevoie de ele, adică în timpul sezonului rece.


Din acest motiv, este extrem de important ca furnizorul dumneavoastră să aibă piese de schimb în permanență în stoc, care să permită un timp minim de repunere în funcțiune a echipamentelor. În cazul în care piesa necesară nu se află în stoc, poate dura zile intregi până este adusă de la producător.

Personal tehnic dedicat, care să răspundă prompt solicitărilor dumneavoastră.
Este important ca toate intervențiile tehnice să fie efectuate prompt, într-un timp foarte scurt, iar pentru ca acest lucru să fie posibil este necesară buna organizare a personalului tehnic.

11. RECOMANDĂRILE NOASTRE

recomandarile noastre

În cazul în care articolul nostru nu a fost suficient de elaborat şi încă nu ştiţi care centrală cu peleţi este potrivită pentru necesităţile dvs, vă vom face câteva recomandări subiective, ca urmare a experienţei pe care o avem cu clienţii noştri existenţi.

Desigur, toate produsele noastre de pe site merită studiate cu atenţie, pentru că fiecare centrala din portofoliu a fost selectată cu atenţie pentru a acoperi un anumit segment de public, cu anumite nevoi şi aşteptări.

Însă, recomandările noastre generale sunt următoarele:

1. Centrala BioClass produsă de Domusa Teknik.

Această centrală este un produs extrem de apreciat de către clienţii noştri, datorită gradului avansat de automatizare ce include curăţirea automată a arzătorului şi a schimbătorului de căldură, randamentului ridicat, modului de funcţionare, construcţiei eficiente, calităţii, siguranţei şi uşurinţei în utilizare.

Aceasta este, în măsura în care bugetul alocat vă permite achiziţia, principala noastră recomandare, având un raport performanţă / preţ foarte bun.

Pentru a vă convinge că acest model este foarte răspândit în rândul clienţilor noştri, implicit că recomandarea noastră este in deplină cunoştinţă de cauză, vă recomandăm să intraţi şi pe pagina noastră de Facebook pentru a vedea o multitudine de instalaţii ce au integrate acest model.

BioClass IC

2. Centrala Artel Compact cu autocurăţire.

Vă recomandăm acest produs în cazul în care nu sunteţi dispus să alocaţi un buget foarte mare pentru achiziţia şi montajul unei centrale cu peleţi, însă doriţi un produs de calitate, simplu de utilizat şi cu un grad de automatizare peste medie datorită sistemului de autocuraţire mecanică a arzătorului.

Artel

3. Centrala D’Alessandro Termomeccanica CS Small.

În cazul în care doriţi o centrală cu adevărat solidă sau flexibilitate maximă în alegerea peletelui, folosind orice tip de pelete de esenţă lemnoasă, sau chiar coji mărunţite, sâmburi, această soluţie este una ideală.

Deşi nu este o centrală cu sisteme automate de curăţire, cazanul se remarcă încă de la prima vedere prin uşurinţa exploatării, robusteţe, fiabilitate.

Producătorul D’Alessandro Termomeccanica este recunoscut la nivel mondial pentru cazanele sale industriale, iar aceeaşi abordare este aplicată şi în construcţia cazanelor de puteri mici.

D'Alessandro Termomeccanica

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii